Nybyggnationen av lokaler i Sverige ligger kvar på höga nivåer jämfört med historiska snitt, trots en viss avmattning efter pandemins byggboom. Under perioden 2025–2027 väntas omkring 3,8 miljoner kvadratmeter ny lokalyta påbörjas varje år, vilket är högre än det historiska genomsnittet på 3,4 miljoner kvadratmeter från åren 2008–2024.
Kraftig ambitionsökning i utbyggnaden av totalförsvaret och rättsväsendet
Under senaste tiden har stort fokus varit på den omfattande upprustningen av totalförsvaret som sker mot bakgrund av den geopolitiska oron och en parallell försvagning av den transatlantiska länken. Samtidigt pågår en kraftig utbyggnad av kriminalvården som en del i reformeringen av rättsväsendet, där kriminalpolitiken har lagts om.
Politiskt drivna investeringar i utbyggnaden av rättsväsendet och försvarsmakten understödjer byggaktiviteten under hela prognosperioden. Nybyggnationen av försvarsbyggnader väntas öka med över 100 procent mellan 2024 och 2026.

Politiskt drivna investeringar i utbyggnaden av rättsväsendet och försvarsmakten understödjer byggaktiviteten under hela prognosperioden. Nybyggnationen av försvarsbyggnader väntas öka med över 100 procent mellan 2024 och 2026.
Logistik och lager – från överhettning till stabilisering
Efter några år av intensiv byggboom inom lager och logistik, drivet av e-handelns tillväxt, ser vi nu en gradvis avmattning fram till 2027. Ett överskott av färdigställda lokaler på marknaden påverkar nybyggnationen negativt.
Vård, skola och kontor – selektiv tillväxt
Byggandet av vårdlokaler är fortsatt starkt och stöds av stora sjukhusprojekt på flera orter. Inom skolan minskar investeringsbehovet något, i takt med att antalet barn i skolåldern väntas sjunka. För kontor syns en svag återhämtning efter två års nedgång – med stora projekt som Stockholm Wood City och Centralenområdet i Göteborg som positiva draglok.
Affärslokaler och försvarsfastigheter expanderar
Efter en kraftig nedgång 2023 ökade nybyggnationen av affärslokaler igen under 2024, delvis tack vare förbättrade finansieringsförutsättningar.
Revideringar och framtidsutsikter
Jämfört med tidigare prognoser har byggstarterna justerats något nedåt, främst på grund av förseningar inom industriprojekt kopplade till den gröna omställningen. Trots detta ligger aktiviteten fortsatt på en historiskt hög nivå, med en stabil men försiktig optimism inför åren som kommer.
Prognoscentrets byggprognoser publiceras tre gånger per år (april, augusti och november) och omfattar byggmarknadens alla segment och byggnadstyper. Läs mer om hur prognoserna kan hjälpa dig i budget- och strategiarbetet här.
